Wanneer is een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Wanneer heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig? Een veelgestelde vraag die in basis relatief makkelijk te beantwoorden is. Of deze verzekering in jouw situatie noodzakelijk of enkel gewenst is, kun je altijd met een adviseur bespreken.

* Als het nabestaandenpensioen onvoldoende is;
* Om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen na overlijden;
* Om je zakenpartner verzorgd achter te laten (Compagnonsverzekering);
* Voor de studie van kinderen bij overlijden van een ouder

Onderstaand tref je nog uitgebreidere mogelijkheden waarvoor je een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten.

Over de hoogte, looptijd en vorm van een overlijdensverzekering worden door geldverstrekkers vaak minimale eisen gesteld.

Bij hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie is de verplichting bijvoorbeeld dat alles boven de 80% van de woningwaarde moet zijn afgedekt zolang de restschuld boven deze waarde zit. Er zijn ook geldverstrekkers die géén verplichting hebben voor een dergelijke risico-afdekking. Dit kan gunstig zijn bij chronische ziekte.

Als de overlijdensrisicoverzekering onderdeel is van hypotheekadvies, dan zal altijd bekeken moeten worden wat een passende overlijdensdekking is. Een Financieel Planner kan dit prima in kaart brengen. Je kunt daarna zelf de premies vergelijken of de adviseur vragen dit te doen.

Hoe kan ik een overlijdensrisicoverzekering gebruiken?

1 Bij een hypotheek
Als jij of jouw partner komt te overlijden dan blijft de ander niet met een forse hypotheekschuld zitten. Ook al loopt de hypotheek niet bij ons, dan kun je toch een overlijdensrisicoverzekering via ons afsluiten. Nagenoeg alle overlijdensrisicoverzekeringen zijn te verpanden / te koppelen aan alle banken.

2 Als nabestaandenvoorziening
Ook als u geen koopwoning heeft is het goed om te kijken naar uw situatie als een van beiden komt te overlijden. Kun je dan alle lasten blijven betalen? Tegen een relatief lage premie laat je jow nabestaanden verzorgd achter.

3 Als compagnonsverzekering
Op deze manier zorg je dat de bedrijfsvoering niet in gevaar komt als jouw zakenpartner komt te overlijden. Overlijden van de zakenpartner kan desastreuze gevolgen hebben omdat bijvoorbeeld de erfgenamen van de overleden zakenpartner hun aandeel in de zaak in contanten komen opeisen.

4 Als keyman verzekering
Als een belangrijk persoon (keyman = sleutelfiguur) in de onderneming overlijdt, keert de ondernemers overlijdensrisicoverzekering een vast bedrag uit aan de onderneming.

5 Kapitaal voor een nabestaandenpensioen
Ben je Directeur grootaandeelhouder (DGA) dan heb je nog een extra mogelijkheid, waarbij jouw onderneming een pensioenregeling toezegt. Jouw partner kan met het kapitaal dat na het overlijden vrijkomt een nabestaandenpensioen aankopen. Deze keert periodiek inkomen uit aan de levenspartner of kinderen.

6 Alimentatieverzekering
Als jouw ex-partner voortijdig komt te overlijden stopt de betaling van de alimentatie. Met een overlijdensrisicoverzekering op het leven van de ex-partner stel je alimentatie zeker.

TIPS
* Ga voor de goedkoopste verzekering zonder en-bloc clausule. Verder zit er bijna geen verschil in de voorwaarden;
* Heb je al een overlijdensrisicoverzekering? Dan is het verstandig om te kijken of oversluiten bespaart. De premies zijn de afgelopen jaren fors verlaagd ;
* Betaal beter niet de premie ineens (koopsom). Bij tussentijds opzeggen wordt er namelijk zelden geld teruggegeven;
* Steeds meer verzekeraars hanteren lagere premies voor niet-rokers;
* Enkele verzekeraars hanteren kortingen voor een gezonde leefstijl. Andere verzekeraars gaan ervan uit dat welgestelden langer leven. Bij voldoende jaarinkomen en vermogen wordt de premie aangepast;
* Bedenk goed of je wel een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt. Een alleenstaande kan vaak prima zonder door het leven;
* Zeg je oude verzekering pas op als je voor de nieuwe geaccepteerd bent, zeker als je twijfelt over de medische acceptatie. Anders sta je straks met lege handen;
* Vaak kun je de verzekering uitbreiden met allemaal extra's, zoals premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid of een ongevallenverzekering. Om kosten te besparen kun je dit weglaten;
* Zeker als je chronisch ziek bent loont het om te vergelijken. Verzekeraars gaan daar verschillend mee om.


Wil je kijken wat voor jou de meest gunstigste verzekering is? START GRATIS PREMIEVERGELIJK